-DERNEK TÜZÜĞÜ
Madde 1- Derneğin adı Orman Muhafaza Memurları Derneğidir. Kısaltması OMMD dir.
Kayıtlı Elektronik Posta Adresi (KEP) : ommd@hs01.kep.tr
Resmi WEB Adresi : www.defne.org
Madde 2- Derneğin Merkezi Ankara’dır. Şubesi açılmayacaktır.
Yönetim Kurulu gerekli görüldüğünde diğer illerde de temsilcilik açılabilir.
DERNEĞİN FAALİYET SAHASI
Madde 3-. Dernek Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü teşkilatlarının bulunduğu yerlerde faaliyet yapar.
a) Bu faaliyetlerini, temsilciler temsil ettikleri üyelerin haklarının savunulmasını Genel Merkezce hazırlanacak yönetmelik uyarınca yürütür.
DERNEĞİN AMAÇLARI
Madde:4- Yurt Ormanlarını, yaban hayatını ve biyoçeşitliliği korumak, orman sevgisini yaymak, geliştirmek, orman halk münasebetlerini tanzim etmek, teknolojiye uygun şekilde işlenmesini sağlamak, üyeler arasında yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayarak çalışma şartlarının düzenlenmesi, mesleki sosyal hak ve menfaatlerini korumak, Mesleki hak kayıpları ve/veya çıkarılacak yasa, tüzük ve yönetmeliklerde yer alan, Orman Muhafaza Memurlarının lehte ya da aleyhte yer alabilecek maddelere itiraz ederek hukuki mercilere baş vurarak ilgili maddelerin iptali veya eklenmesi için dava açmak ve açılana davalara müdahil olmak.
Madde:5-Dernek amaçlarını yerine getirmek için,
a)Yurt ormanlarının her türlü tahripten korunması ve işletilmesi için geziler, konferanslar tertip eder.
b)Orman ve ağaç yetiştirmek sevgisini teşvik edici yazılar neşreder. Ağaç yetiştirenlere gerekli bilgiyi verir.
c) Verimli çalışmayı sağlamak ve derneği idame ettirmek için geziler ve mesleki toplantılar tertipler.
d) Üyelerin vazife icabı katlandıkları mahrumiyetler nazara alınarak nizamname ve talimatnamelerde gerekli tadilatın yapılması ve icabında yeni hükümlerin konulması suretiyle refahlarının sağlanması için çalışmalar yapar.
e) Mesleki dergi, kitap ve gazete çıkarır. İcabında mesleki ve kültürel konularda yazı ve yayınlarda bulunur.
f) Derneğe, mevzuata ve amaçlara uygun faaliyetleri için lüzumlu her türlü malları sağlar.
g) Derneğin ihtiyacı olan ikametgâh, motorlu ve motorsuz araçlar ile amaç ve faaliyetler için gerekli taşınır ve taşınmaz mallar ile yasa ve sözleşmelerden doğmuş ve doğabilecek her türlü haklara sahip olmak. Yasalara uygun fidanlık kurmak, işletmek, erozyonla mücadelede kullanılmak üzere her türlü araç ve gereç temin etmek, lokal, kamp ve konaklama tesisleri almak, misafirhane kurmak, işletmek, kiralamak ve yapmak. Bu amaç ve faaliyetlerini gerçekleştirmek için ortaklıklar kurmak, bağış kabul etmek, gelir getirici taşınır ve taşınmaz mallara sahip olmak, Dernek adına araç satın almak, satmak ve personel temin edip çalıştırmak.
h) Yasa hükümleri çerçevesinde dünyadaki Orman Muhafaza Memurları birlik ve kuruluşları ile ilişkiler kurarak karşılıklı eğitim ve iş birliği amaçlarına yönelik çaba göstermek
ı) Amacına ulaşmak için ticari şirketler, yatırım ortaklıkları, fon ve vakıflar kurmak veya kurulmuş ticari şirketler, yatırım ortaklıkları, fon ve vakıflara katılmak, yardımlaşma, dayanışma kuruluşları kurmak, kurulmuş ve kurulacak olanlara katılmak, federasyon kurmak veya bunlara katılmak, uluslararası faaliyette bulunmak, yurtdışındaki Ormancılıkla ilgili dernek ve kuruluşlara üye olmak, üyelikten ayrılmak, derneğin gelişmesine ilişkin plan ve programlar ile bunları yürütecek profesyonel kadroları kurmak, dernek isim ve logosunun önde gelmesi koşuluyla sponsorluk anlaşmaları ve isim kullanım hakkı sözleşmeleri yapmak.
i) Orman Muhafaza Memurlarının teknik, kültürel ve sosyal seviyelerini geliştirmek amacı ile gazete, dergi, bülten ve kitap gibi yollarla yayın yaparak üyelerine, orman çalışanlarına ve kamuoyuna yararlı olmak.
j) Dernek üyelerinin haklarını savunmak için bünyesinde avukat çalıştırmak, mesleki davalarda müdahil olmak, hukuk büroları ile bu yönde anlaşmalar yapmak.
Madde:6-Dernek, meslektaşlar arasında her türlü sosyal yardımlaşmayı sağlar.
a) Bu kapsamda dernek üyelerinin eğitim gören (ilkokul, ortaokul, lise) öğrencilerine okulların açılış tarihlerine göre ayni ve nakdi yardım yapmaya, Üniversite okuyan öğrencilere ise üniversite giriş başarı puanı baz alınmak sureti ile burs verilmesi, hastalık ve kaza durumlarında ayni ve nakdi yardımlarda bulunulması Sosyal Sorumluluk Kurulu tarafından belirlenir ve yönetim kurulunun onayına sunulur.
b) Bu amaçla hazırlanmış olan Burs Yönergesi tüzük kabulüyle birlikte yürürlüğe girer.
Madde:7- Dernek siyasetle uğraşmaz. Tüm sendika ve STK’ lara eşit mesafededir.
Madde 8- Dernek usulüne göre fesih ve tasfiye edilmedikçe süresi sonsuzdur.
ÜYE OLMA VE ÜYELİĞİN KAYDEDİLMESİ
ASİL ÜYELER
Madde 9- Bütün, aktif görev yapan Orman Muhafaza Memurları, Orman Muhafaza Memuru olarak görev yapmış, unvan değişikliği ile tekniker kadrosu almış ve emeklilik nedeni ile Orman Muhafaza Memurluğundan ayrılanlar ile Orman Muhafaza Memurlarının yetiştirildiği iki yıllık Meslek Yüksek okullarından mezun olanlar derneğe üyelik için başvurmaları halinde, Genel Merkez Yönetim Kurulu kararı ile üye olabilirler. Kadroları ve kurumları değişen üyelerin üyelik haklarının devamı Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
FAHRİ ÜYELER
-Türk Ormancılığına, Orman Muhafaza Memurlarına ve Orman Muhafaza Memurları Derneğine hizmet etmiş olanlar, istekleri halinde Genel Merkez Yönetim Kurulu kararı ile Fahri Üye olabilirler.
-Fahri üyeler ancak istekleri halinde aidat verebilirler. Ancak seçme ve seçilme haklarına haiz değildirler.
ÜYELİĞE GİRİŞ KOŞULLARI
Madde 10- Derneğe üye olabilmek için;
1- Medeni hakları kullanmaya ehil olmak ve reşit olmak.
2- Giriş beyannamesi doldurup aktif Orman Muhafaza Memurluğu yapmak, OGM veya DKMP’ de tekniker kadrosunda görev yapan ancak Orman Muhafaza Memuru olarak göreve başlamak, Orman Muhafaza Memuru olarak emekli olmak ya da Ormancılık Meslek Yüksek okullarından mezun olarak Orman Muhafaza Memuru olmak için gerekli şartları taşımak, Genel Merkez Yönetim Kurulu’na başvurmak.
3- 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nun 29, 30 ve 31. Maddelerindeki yazılı yasaklar dışında bulunmak.
4- Dernek Genel Kurulu’nun belirlediği yıllık aidat ve Genel Kurulda verilen yetkiye istinaden belirlenen oranda, çalışanlar için kadro derecesine bakılmaksızın ek gösterge (4/1 ve daha yukarı gösterge) memur harcırahının 1/3 oranına tahakkuk eden 1 günlük harcırah ücreti, emekliler ve Ormancılık Meslek Yüksek okulu mezunları için ise bu miktarın ½ si üzerinden belirlenen tutarı ödemeyi kabul etmek.
ÜYELİK BAŞVURULARININ GÖRÜŞÜLMESİ
Madde 11- Yönetim Kurulu, üyelik için yapılan başvuruları en çok 1 ay içinde üyeliğe kabul veya ret şeklinde karara bağlar. Üyeliğe kabul, ret ve üyelikten silinme işlemleri Yönetim Kurulları tarafından yapılır ve en çok 1 ay içinde bir yazıyla ilgiliye bildirilir.
Yönetim Kurulu tarafından alınan üyelik talebinin reddine ilişkin karara karşı, ilgili kişi tarafından, kararın ilgiliye tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde OMMD Genel Merkez Yönetim Kuruluna itirazda bulunulabilir. Genel Merkez Yönetim Kurulu yapacağı incelemede, üyelik başvurusunun reddi işleminin Tüzüğe aykırı olduğu kanaatine varırsa, ilk Yönetim Kurulu toplantısında ret kararını kaldırarak ilgili kişiyi üyeliğe kabul eder.
10. Maddedeki koşullara sahip olmayan üyelik müracaatları Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından reddedilir. Müracaat sahibinin belgeleri ilgiliye iade edilir.
Belgeleri iade edilen müracaat sahibi 10. Maddedeki koşullara sahip olduğunda üyelik için yeniden başvuruda bulunabilir. Herhangi bir sebeple görev yaptığı yeri, bulunduğu şehri değiştirmek zorunda kalan üye, yeni görev yerini ilgili iş yeri temsilcilerine bildirmekle mükelleftir.
DERNEK KİMLİK BELGESİ
Madde 12- Dernek Üyeliği, geçerli kimlik belgesi ile kanıtlanır. Dernek asil üyelerine Genel Merkez Yönetim Kurulu’nca hazırlanan tek tip Dernek Kimlik Belgesi verilir.
ÜYELİĞİN KAYBEDİLMESİ
Madde 13- Dernek Üyeliği aşağıdaki durumlardan biri sebebiyle kaybedilir;
1- Kendi dilek ve isteği ile ayrılmak. Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi Yönetim Kuruluna ulaştığı anda herhangi bir karar almaya gerek olmaksızın çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Ancak, üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan geçmiş yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz.
2- Üyelik başvuru bildirgesinde yanlış veya gerçek dışı bilgi vermek.
3- Dernekler Kanunu, diğer ilgili mevzuat veya dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler gereğince üye olma hakkını kaybedenlerin üyelikleri kendiliğinden sona erer. Böyle bir durumun tespitinde üyelik kaydı Yönetim Kurulu’nca silinir ve gerekçeleriyle birlikte en çok 1 ay içinde Genel Merkez Yönetim Kurulu’na yazıyla bildirilir.
4- Taahhüt ettiği üyelik aidatını altı ay boyunca ödemeyen üyelerin üyelikleri gerekli görülürse Yönetim Kurulu tarafından düşürülür.
5- Genel Kurul Tarihinden 15 gün öncesine kadar birikmiş 6 aylık aidat borcu olanlar, Genel Kurul Toplantısında oy kullanamazlar ve yönetim ile diğer kurul üyeliklerine seçilemezler.
6- Geçmiş 6 aylık aidat borcu olanlar OMM Derneğinin sosyal, ekonomik ve hukuki imkanlarından faydalanamaz ve tesislerinden yararlanamazlar.
7- Disiplin Kurulunun raporuna istinaden yönetim kurulu kararıyla üyelikten çıkarılmak.
8- Herhangi bir nedenle Memuriyetle ilişiği kesilenlerin üyelikleri herhangi bir karar aranmaksızın düşer.
9- Asil Üyelik niteliklerini kaybedenler, OMMD ‘ye en az 10 yıl üyeliği bulunanlar, başvuruları halinde Genel Merkez Yönetim Kurulu KARARIYLA fahri üye olurlar.
ÜYELİĞİN YENİDEN KAZANILMASI
Madde 14- Dernek üyeliği aşağıdaki durumlardan biri ile yeniden kazanılır.
1- Kendi dileği ve isteği ile ayrılan üye yeniden üyeliğe girmek isterse ilk başvuruda yapılan işlemler tekrarlanır.
2- İşbu tüzükte belirlenen tüm mali yükümlülüklerini yerine getirmediği için üyelikten çıkarılan üye bir defaya özgü olarak tüm geçmiş mali yükümlülüklerini yerine getirmek kaydı ile üyeliğe kabul edilir.
3- Disiplin Kurulunun raporuna istinaden yönetim kurulu kararı ile kesin olarak üyelikten çıkarılmış olanlar yeniden üye olarak alınamaz. Genel Kurul Kararı ile hakların iadesi hükmü saklıdır.
4- Herhangi bir nedenle (28. madde de gösterilen dernek suçlarından birini veya birkaçını işlediği iddia olunan ya da yüz kızartıcı bir suç işlediği için v.b.) Disiplin Kuruluna sevk edildiği veya edileceği sırada kendi dileği ile üyelikten ayrılan üye talebi durumunda yeniden üyeliğe alınır. Ancak bu durumdaki üyenin yeniden üyeliğe alınması durumunda, hakkında önceden Disiplin soruşturması başlatılan ya da başlatılacak olan dosya yeniden Disiplin Kurulu gündemine alınır ve karara bağlanır. Bu durumda, 5. Maddede yazılı zamanaşımı süreleri işlemez.
DERNEĞİN YÖNETİMİ
DERNEĞİN ORGANLARI
Madde 15- Derneğin organları şunlardır.
MERKEZ ORGANLARI
1- MERKEZ GENEL KURULU
2- GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU
3- GENEL MERKEZ DENETLEME KURULU
4- GENEL MERKEZ DİSİPLİN KURULU
5- GENEL MERKEZ MEDYA VE HALKLA İLİŞKİLER KURULU
6- GENEL MERKEZ DANIŞMA KURULU
7- GENEL MERKEZ HUKUK KURULU
8- GENEL MERKEZ SOSYAL SORUMLULUK KURULU
1- MERKEZ GENEL KURUL’UN OLUŞUMU
Madde 16- Genel kurul aşağıda gösterilen üyelerden oluşur. Genel Kurul’un yapıldığı tarihte Dernek Organlarına seçilenlerin;
Seçildikleri tarihteki üyelik nitelikleri, bir sonraki Genel Kurul’a kadar devam eder.
a- ÜYELER
Her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kullanmak zorundadır. Genel Kurulun ne şekilde oylama yapacağı, yapılacak genel kuruldan 15 gün önce Genel Merkez tarafından mutat vasıtalarla ilan edilir.
b- YÖNETİM KURULU ÜYELERİ
Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Genel Kurul tarafından seçimle göreve gelirler. on altı asil, on altı yedek üyeden oluşurlar
c- GENEL MERKEZ DENETLEME KURULU ÜYELERİ
Genel Merkez Denetleme Kurulu üyeleri, Genel Kurul tarafından seçimle göreve gelirler. Beş asil beş yedek üyeden oluşurlar.
d- GENEL MERKEZ DİSİPLİN KURULU ÜYELERİ
Genel Merkez Disiplin Kurulu üyeleri, Genel Kurul tarafından seçimle göreve gelirler. Beş asil beş yedek üyeden oluşurlar.
e- GENEL MERKEZ MEDYA VE HALKLA İLİŞKİLER KURULU ÜYELERİ
Genel Merkez Medya ve Halkla İlişkiler Kurulu üyeleri, Genel Kurul tarafından seçimle göreve gelirler. Beş asil beş yedek üyeden oluşurlar.
f- GENEL MERKEZ DANIŞMA KURULU ÜYELERİ
Genel Merkez Danışma Kurulu üyeleri, Genel Kurul tarafından seçimle göreve gelirler. Beş asil beş yedek üyeden oluşurlar.
g- GENEL MERKEZ HUKUK KURULU ÜYELERİ
Genel Merkez Hukuk Kurulu üyeleri, Genel Kurul tarafından seçimle göreve gelirler. Beş asil beş yedek üyeden oluşurlar.
h- GENEL MERKEZ SOSYAL YARDIMLAŞMA KURULU ÜYELERİ
Genel Merkez Sosyal Yardımlaşma Kurulu üyeleri, Genel Kurul tarafından seçimle göreve gelirler. Beş asil beş yedek üyeden oluşurlar.
MERKEZ GENEL KURULUNUN TOPLANTI ZAMANI VE ÇAĞRI USULLERİ
Madde 17-
a) Olağan Genel Kurul, üç (3) yılda bir Nisan ayı içinde toplanır.
Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan konular görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri (1/10) tarafından verilecek yazılı önerge ile görüşülmesi istenilen konu gündeme alınarak görüşülür.
a) Olağanüstü Genel Kurul, Yönetim Kurulu’nun veya Denetleme Kurulu’nun gerekli gördüğü hallerde veya asil üyelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine en geç bir ay içinde toplantıya çağrılır. Olağanüstü Genel Kurul’da sadece istenilen gündem maddesi görüşülerek karara bağlanır. Genel Merkez Genel Kurul Toplantıları o döneme ait, işbu tüzüğün 42. maddesine göre Olağanüstü Genel Kurul’a sunulacak çalışma, hesap ve Denetleme Kurulu raporları ile toplantının günü, saati, yeri ve gündemi üyelere dağıtılmak üzere hazır bulundurulur.
b) Yönetim Kurulu, iş bu tüzüğe göre Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Toplantı tarihinden en az on beş gün önce toplantının yeri, günü, saati ve gündemi ilk toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantının hangi gün ve saatte ve nerede yapılacağını mahalli bir gazetede ilan eder. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki zaman bir haftadan az olamaz.
c) Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle toplantı ilanının yapıldığı gazetede ikinci bir ilan verilerek üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakılma tarihinden en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Bu toplantıda, yukarıdaki esaslara göre gazete ile ilan edilir.
e) Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
f) Genel Merkez Başkan Adayları adaylıklarını genel kurul günü Divan Başkanlığı’na bildirmek zorundadırlar.
g) Genel Kurul toplantıları, Dernek Merkezi’nin bulunduğu ilden başka ilde yapılamaz.
- 21.10.2021 tarihinde, 31635 sayılı Resmi Gazete ’de, “Dernekler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” de yer alan, 31.3.2005 tarihli ve 25772 sayılı Dernekler Yönetmeliği’ne eklenen 15/A maddesi derneklerin, genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarını elektronik ortamda da yapabileceğini hüküm altına almıştır. Bu nedenle OMMD Yönetim Kurulu gerek gördüğünde Genel Kurul, Olağanüstü Genel Kurul ve Tüzük Kurultaylarını Bakanlık Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülüp, onaylanan elektronik sistemler üzerinden yapabilir.
GENEL KURUL TOPLANTI ve KARAR NİSABI İLE OY KULLANMA USULLERİ
Madde 18-Genel Kurul ana tüzüğün 13. Maddesinde belirtilen Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin yarıdan bir fazlasının katılması ile toplanır. Ancak tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin üçte ikisinin katılımıyla toplanır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, ikinci toplantıya katılacak üye sayısı Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurulları Asil üye tam sayıları toplamının iki katından az olamaz.
d) Genel Kurul’a katılacak üyeler, Yönetim Kurulu’nca düzenlenen listedeki isimleri karşısına imza koyarak toplantıya iştirak ederler. Genel Kurulun toplanması için yeterli sayıda üye toplantıya iştirak etmiş ise, durum bir tutanakla tespit edilerek toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği bir Yönetim Kurulu Üyesi tarafından açılır.
e) Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere açık oy ve adi çoğunlukla bir başkan ve bir başkan vekili ile en az 2 kâtip üye seçilerek Başkanlık Divanı oluşturulur.
f) Toplantının yönetimi Divan Başkanı’na aittir. Genel Kurul kararları ve görüşme tutanakları Başkanlık Divan Üyeleri tarafından tanzim ve imza edilerek saklanmak ve ilgili mercilere teslim edilmek üzere seçilecek yeni Yönetim Kurulu’na bir tutanakla teslim edilir.
g) Genel Kurul’da kararlar, açık oy ve adi çoğunlukla alınır. Ancak, ana tüzüğün hükümlerinden “Derneğin adı, merkezi, amacı ve üyeliğe giriş koşulları” ile ilgili olanlar Genel Kurul’un olağan veya olağanüstü toplantısına katılan üyelerin 2/3 oyu ile değiştirilebilir. Genel Kurul’a katılan üyelerin en az 1/10’unun yazılı teklifi üzerine toplantıya katılan üye sayısı salt çoğunluğunun kabulü halinde kararlar gizli oy ve açık sayım ile alınır.
h) Aynı yöntemle Genel Kurul’ca kabul edildiği takdirde, Başkan, Yönetim Kurulu Asil ve Yedek, Denetleme ve Disiplin Kurulu Üyeleri’nin Asil ve Yedek olarak ayrı ayrı belirtildiği çarşaf ya da blok listelerle dernek organları seçimleri gizli oy ve açık tasnif yöntemi ile yapılabilir.
j) Genel Kurul’da her üyenin bir oy hakkı vardır. Her üye oyunu bizzat kullanır.
MERKEZ GENEL KURULU’NUN GÖREV ve YETKİLERİ
Madde 19- Merkez Genel Kurulu’nun başlıca görev ve yetkileri şunlardır;
1- Dernek Organlarını seçmek.
2- Dernek Tüzüğünde değişiklik yapmak.
3- Yönetim ve Denetim Kurulu raporlarını görüşmek ve ibra etmek.
4- Yönetim Kurulunun yapmış olduğu harcamaları, Genel Kurul’un toplanması ile görüşerek karara bağlamak ve onaylamak.
5- Taşınır-Taşınmaz mal edinmek veya taşınır-taşınmaz malların satılmasına karar vermek ve bu hususta Genel Merkez Yönetim Kurulu’na yetki vermek.
6- Disiplin Kurulu kararlarına karşı yapılacak itirazları tetkik edip karara bağlamak.
7- Derneğin amacına uygun Federasyona üye olmak veya üyelikten ayrılmak, bunun için Genel Merkez Yönetim Kuruluna ön çalışma yetkisi vermek.
8- Genel Merkez Yönetim Kurulu ve Disiplin Kurulu kararların
9- dan yasalar ve bu tüzük gereğince yeniden incelenebilir olanlarını görüşerek karara bağlamak.
10- Dernek Üyeleri tarafından ödenecek giriş ve yıllık ödentilerin miktarını tespit etmek.
11- Bu tüzükte yazılı amaç ve ilkelerin gerçekleşmesi için Derneğin tüm organlarına ve üyelere gerekli talimat ve yetkiler vermek, dernek adına gerekli görülen kararları almak.
12- Gerektiğinde Derneğin feshine karar vermek veya tasfiye komisyonu seçmek.
13- Gerekli gördüğü iç hizmet yönetmeliklerini hazırlamak üzere Genel Merkez Yönetim Kurulu’na yetki vermek.
14- Mevzuatta ve bu tüzükte Genel Kurul’ca yapılması belirtilen diğer görevleri yerine getirmek.
15- Resmi veya özel her türlü kurum veya kuruluşlarda dernek adına temsil hakkına sahip olacak yeterli sayıda üyeyi derneği temsilen seçerek göndermesi için Genel Merkez Yönetim Kurulu’na yetki vermek.
16- Genel Merkez Yönetim Kuruluna; Vakıf kurma yetkisini vermek.
A/2- GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU’NUN OLUŞUMU
Madde 20-Genel Merkez Yönetim Kurulu, Başkan dâhil 16 üyeden oluşur. Genel Başkan ve Yönetim Kurulu seçimleri, Genel Kurul tarafından ayrı ayrı, gizli oy ve açık sayım yöntemi ile yapılır. Genel Kurul’a katılan üyeler tarafından en çok oy alan aday Başkan seçilir. Oyların eşitliği durumunda ikinci tur oylama ile sonuç alınır. Eşitliğin yine bozulmaması durumunda Divan Başkanı’nın belirleyeceği yöntemle adaylar arasında kura çekilerek Başkan seçilir. Genel Başkan ile birlikte en çok oy olan 15 kişi Yönetim Kurulu Asil Üyeliğini, sonraki 16 kişide Yönetim Kurulu Yedek Üyeliğini oluşturur. Yönetim Kurulu’nda Asil Üyelerden boşalma olduğu takdirde sıra ile Yedek Üyenin çağrılması zorunludur. Oy eşitliği durumunda asil ve yedek üyelerin katılımı ile yapılacak seçimle belirlenir. Bu seçim Asil ve Yedek üyelerin katılacağı bir toplantıda gizli oy ve açık sayım yöntemi ile yapılır. Genel Başkanlığın boşalması halinde ise, Olağan Genel Kurul toplantısına 6 aydan az bir süre varsa Genel Başkan Vekili vekâlet eder. 6 Aydan daha fazla süre varsa, Genel Başkanlığın boşaldığı tarihten itibaren 30 gün içinde Yönetim Kurulu sıradaki ilk Yedek Yönetim Kurulu üyesinin de katılımı ile toplanarak Yönetim Kurulu Asil Üyeleri içinden Genel Başkanı’nı seçer. Yönetim Kurulu seçimini izleyen ilk toplantıda; 1 Genel Başkan Vekili, 3 Genel Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter ve Yardımcısı ile Genel Sayman ve Yardımcısı seçimi yapılır. Seçim gizli oy ve açık sayım yöntemi ile gerçekleştirilir.
GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU’NUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 21- Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun başlıca görev ve yetkileri şunlardır;
1. Merkez Genel Kurulu’nun onayladığı bütçeyi uygular, gereğinde bütçe fasılları arasında nakiller yapar, seçildikten sonraki en kısa sürede üç yıllık bir çalışma programı hazırlar.
2. Yasaların ve Mevzuatların dernek adına uygulanmasını sağlar.
3. Tüzüğün 3’üncü Maddesinde belirtilen hususların dernek adına uygulanmasını sağlar.
4. Dernek amaçlarına uygun olarak her biçim ve her konuda organizasyon, parasal olanak sağlanması atılımı, eğitim ve araştırma kararları verir ve uygular.
5. Görevlerini başarmak için kendi sorumluluğu altında kendi üyeleri arasından ve gerektiğinde üyeleri dışından kişileri de görevlendirerek komiteler kurar.
6. Her çeşit görev için ücretli personel atar. Bunların ücret, yolluk ve ikramiye gibi ödentilerini saptar, gerektiğinde personelin işine son verir.
7. Disiplin Kurulu’nun aldığı kararların uygulanmasını sağlar.
8. Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapar. Görev dönemi sonunda çalışma raporunu ve sonraki dönem için bütçe tasarısını hazırlayarak Genel Kurul’a sunar.
9. Üye kabulünü ve tüzük hükümlerine göre üyelikten çıkarma ve üyeliğe kabul edilmeme kararlarının uygunluğunu denetler, gerekli görürse bu kararları kaldırır.
10. Yılda en az bir kez Baş Temsilcileri toplayarak Derneğin tüm konularını tartışır. Bu toplantılara Baş Temsilci katılamazsa yetkilendirdiği herhangi bir İş Yeri Temsilcisi temsil eder.
11. Derneği temsil eder veya gerekli gördüğü hal ve konularda üyelerinden bir veya birkaçına yetki verir veya ilgilileri görevlendirir.
12. Dernekle ilgili her türlü ihtilaftan adli, idari ve mali icrayı takibat yapar. Dava açar, arabuluculuk faaliyetlerine katılır, sulh olur, ibra eder, davadan feragat veya davayı kabul eder veya bu hususlara da şamil olacak vekâlet verir.
13. Mevzuat hükümleri uyarınca tutulması lazım gelen defterlerin tutulmasını ve kayıtların muntazam şekilde ve usulüne göre uygun olarak yapılmasını sağlayacak tedbirleri alır.
14. Genel Sayman ‘a bütçe esasları dâhilinde sarf yetkisi verir.
15. Yasaların, Tüzüğün ve Genel Kurul’un kendisine verdiği diğer görevlerle, Tüzükte başka bir organa bırakılmamış olan tüm görevleri yapar, yetkileri kullanır.
16. Özel araştırma, hazırlık ve çalışmayı gerektiren konu ve organizasyonlar için; Yönetim Kurulu üyelerinden birinin başkanlığında, üyelerden oluşturulacak komisyonlar kurar.
17. Genel Merkez Medya ve Halkla İlişkiler Kurulunu denetler ve yayınlanacak her türlü basılı ve dijital yayınların Kanun ve Tüzüklere uygunluğunu denetler.
18. Genel Merkez Danışma Kurulunun faaliyetlerini denetler ve bu kurulda alınacak kararların Kanun ve Tüzüklere uygunluğunu denetler.
19. Genel Merkez Hukuk Müşavirliği faaliyetlerini denetler. Avukatlık görevlendirme ihtiyacı hasıl olduğunda vekalet verilmesini ve aylık vekalet ücretini belirler, davaların takibi konusunda kurulun faaliyetlerini denetler.
20. Genel Merkez Sosyal Sorumluluk Kurulunun faaliyetlerini denetler. Burs ve diğer sosyal yardımların Yönetmeliğe uygun olarak devamlılığı için gerekli maddi kaynağı bu kurula sağlar.
21. Genel Kurul Toplantılarında, diğer organlarında ve Derneğimizin temsil edilmesi
gereken kurum, kuruluş ve kurullarda Derneğimizi temsil edecek üyeyi/üyeleri belirler.
22. Toplu alımlarda en az (3) teklif almak koşuluyla alım-satım işlemlerini yürütür. Dernek adına yapılacak alım- satım işlemlerini, Yönetim Kurulu tarafından dernek üyeleri arasından belirlenerek teşkil edilecek Yürütme Birimi ile başlatır ve sonlandırır. Demirbaş işlemleri ile ilgili olarak; güncelliğini yitiren, kullanılabilir özelliği kalmayan, iş göremez olan, zayi olan, v.b. nedenlerle hizmet görmeyen/veremeyen durumdaki demirbaş evrak, eşya ve malzemelerin kayıtlarını, Yönetim Kurulu kararıyla demirbaş eşya defterinden/listesinden siler ve imhalarını sağlar.
GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU’NUN TOPLANTILARI
Madde 22- Yönetim Kurulu en az ayda bir toplanır. Toplantılar, önceden kararlaştırılmış toplantı tarihinde veya Genel Başkan’ın yokluğunda Genel Başkan Vekil’inin veya Yönetim Kurulu Üyeleri’nin 1/3’ünün ortak yazılı çağrısı üzerine yapılır. Her toplantıda bir sonraki toplantının günü saptanır. Yönetim Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Kararlar, tüzükte aksine bir hüküm bulunmayan hallerde toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Genel Başkan’a verilecek yetkilerde 2/3 çoğunluk şarttır. Görüşülen konunun neticeleri karar defterine yazılarak imza edilir. Karara muhalif olan üyeler, muhalefet sebebini belirten görüşlerini yazarak altını imzalarlar. Yönetim Kurulu toplantılarına haklı bir sebebi olmaksızın mazeretsiz olarak üst üste 3 defa veya 1 yıl içinde aralıklı 5 toplantıya katılmayan Başkanın ve/veya Üyenin Yönetim Kurulu üyeliği düşer. Yerine yedekten ilk sıradaki üye çağrılır.
21.10.2021 tarihinde, 31635 sayılı Resmî Gazete ’de, “Dernekler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” de yer alan, 31.3.2005 tarihli ve 25772 sayılı Dernekler Yönetmeliği’ne eklenen 15/A maddesi derneklerin, genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarını elektronik ortamda da yapabileceğini hüküm altına almıştır. Bu nedenle OMMD Yönetim Kurulu gerek gördüğünde Yönetim Kurulu toplantılarını, Bakanlık Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülüp, onaylanan elektronik sistemler üzerinden yapabilir.
GENEL MERKEZYÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN KİŞİSEL YETKİ ve SORUMLULUKLARI
Madde 23- Genel Merkez Yönetim Kurulu, Genel Kurul’a ve yasalara karşı bir bütün olarak sorumludur. Yönetim Kurulu’nun özel görev verilmiş üyeleri aşağıda gösterilen yetkilerle çalışırlar ve Yönetim Kurulu’na karşı sorumludurlar.
a- GENEL BAŞKAN: Genel Başkan, Derneği yurt içinde ve yurtdışında temsil eder. Dernek adına demeç ve bilgi vermeye yetkilidir. Gereğinde bu yetkisini Yönetim Kurulu üyelerinden birine veya Baş Temsilcilere verebilir. Dernek bünyesinde kurulacak komite ve komisyonların doğal başkanıdır. Yönetim Kurulu üyelerinin her birinin dernek adına yaptığı işlemi ve bu sorunu ilk yönetim kurulu toplantısında görüşmek üzere getirebilir. Genel Başkan’ın Yönetim Kurulu adına sarf yetkisi vardır. Bu yetkinin sınırlarını günün koşullarına göre Yönetim Kurulu belirler. Genel Kurulca yapılan seçimi izleyen otuz gün içinde Yönetim, Denetleme, Disiplin, Medya ve Halkla İlişkiler, Danışma, Hukuk ve Sosyal Sorumluluk Kurullarına seçilen Asil ve Yedek üyelerin adı, soyadı, baba adlarını, doğum yeri ve tarihlerini, mesleklerini ve ikametgâhlarını, Dernek Merkezi’nin bulunduğu yerin en büyük mülki amirine yazı ile bildirir.
b- GENEL BAŞKANVEKİLİ ve GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI: Genel Başkanvekili, Genel Başkan’ın bulunmadığı durumlarda Genel Başkan’ın yetkilerine haizdir. Genel Başkan Yardımcıları, Yönetim Kurulunca belirlenen görev alanlarında Genel Başkan’ın yardımcısıdırlar.
c- GENEL SEKRETER: Derneğin tüm yazışmalarından sorumludur. Günlük işlerin aksatılmadan yürütülmesini sağlar. Ücretli ve anlaşmalı çalışan bütün personelin amiridir. Çalışan personelin parasal işlerinde Genel Sayman’la birlikte sorumludur. Yönetim Kurulu toplantılarının gündemini hazırlar, karar defterini usulüne uygun olarak düzenler. Görevlerinin bir kısmını yardımcılarına devredebilir. Derneğin tüm organları, Baş Temsilcilikleri, temsilcilikleri ve üyeleriyle olan ilişkilerini organize eder. Tüm görevlerini yaparken Yönetim Kurulu üyelerinden her birinin özel yardımını istemek ya da belirli işler için bir üyenin geçici olarak kurulca görevlendirilmesini istemek yetkisine sahiptir. Kurul’un görev dönemi sonunda hazırlayacağı Çalışma Raporu Taslağı’nı hazırlar. Gerektiğinde Yönetim Kurulu, Genel Sekreterin çalışma biçimi, yetki ve sorumlulukları ile ücret ödenmesi hususlarını yeniden düzenleyerek karara bağlayabilir. Görevlerinin bir kısmını gerektiğinde yardımcılarına devredebilir.
d- GENEL SAYMAN: Derneğin tüm parasal işleminden ve bu işlemlerin deftere ve kayıtlara geçirilmesinden dernekle ilgili vergi, sigorta ücretlerinin tahakkuku ve ödenmesi gibi konulardan sorumludur. Dernek adına yapılan tüm ödemelerin usulüne uygun yapılmasını, dernek gelirlerinin her çeşidinin işlenmesi ve derlenmesini sağlar. Derneğin muhasebe personelinin Genel Sekreter ile birlikte amiridir. Dernek Merkezinin, derneğe ait tesislerin ve temsilcilerin muhasebe ve ilgili işlemlerini Yönetim Kurulu adına izler ve denetler. Yönetim Kurulu’na bilgi verir. Muhasebe kayıtlarını kendi emrindeki merkez muhasebesinde birleştirir. Genel Kurul’a sunulacak hesap raporunu ve bütçeyi taslak halinde Yönetim Kurulu’na sunar. Genel Kurul’dan geçmiş olan bütçeyi uygular. Derneğin parasal durumu hakkında en fazla iki aylık aralıklarla Yönetim Kurulu’na rapor verir. Yönetim Kurulu gerektiğinde hazırlanması için uygun süre vererek her zaman böyle bir rapor isteyebilir. Görevlerinin bir kısmını gerektiğinde yardımcılarına devredebilir.
BİLDİRİ YAYINLANMASI
Madde 24- Bildiri yayınlanması ilgili yasa ve mevzuatlara göre yapılır. Yayınlanacak bildiriler Yönetim Kurulu tarafından ve/veya Basın Yayın ve Halkla İlişkiler birimi tarafından Yönetim Kurulunun onayına sunulduktan sonra yayınlanır.
A/3. GENEL MERKEZ DENETLEME KURULU OLUŞUMU
Madde 25-Denetleme Kurulu, Genel Kurul’ca (üç) 3 yıllık süre için, gizli oy açık sayım yöntemi ile yapılan seçimde seçilen 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşur. Dernek üyesi olan her kişi, Genel Merkez Denetleme Kurulu Üyeliğine aday gösterilebilir. Asil üyelerdeki boşalmalar sıralamaya göre yedek üyelerden doldurulur. Denetleme Kurulu, ilk toplantısında Başkan, Başkan Vekili’ni ve Sekreter’ini seçer.
GENEL MERKEZ DENETLEME KURULUGÖREV ve YETKİLERİ
Madde 26-Genel Merkez Denetleme Kurulu’nun görev ve yetkileri şunlardır;
a- Yönetim Kurulu faaliyetlerinin Genel Kurul kararlarına uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetler.
b- Derneğin tüm defterlerini, muamelelerini, hesaplarını, yapılan sarfiyatın ve müsbit evraka dayanıp dayanmadığını tetkik eder. Gördüğü aksaklıkları yazı ile Yönetim Kurulu’na bildirir. Gerektiğinde Yönetim Kurulu’ndan açıklama ister.
c- Parasal konularda usulsüzlük ve yolsuzluk, yönetim konusunda ise yasal bir suç ya da derneği önemli şekilde zarara sokacak bir uygulama görürse Yönetim Kurulu’ndan bunun düzeltilmesini ister.
d- Yönetim Kurulu tarafından belli konularda düşüncelerine başvurulduğunda konuya ilişkin görüş ve düşüncelerini Yönetim Kurulu’na yazılı olarak bildirir.
e- Kurul, 6 ayı geçmeyen aralıklarla bu ana tüzükte tespit edilen esas ve usuller dâhilinde denetlemelerini yaparak
sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kurulu’na verir.
f- Görev dönemi sonunda hazırlayacağı Denetleme Raporu’nu Genel Kurul’a sunar.
A/3-1. İÇ DENETİM ŞEKİLLERİ
Madde 26/a- Dernek bünyesinde gerçekleştirilmesi planlanan ve/veya zorunlu nedenlerle uygulamaya geçirilmesi elzem olan durumlarda yapılacak İç Denetimler aşağıda belirtilen hususlara göre gerçekleştirilir. Bu maddede yer almayan hususlar hakkında Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Yönetmeliği hükümleri dikkate alınır.
1. Dernek bünyesinde yapılacak her türlü inceleme ve denetleme çalışmaları Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından alınacak karar sonrası, Yönetim Kurulu çalışmaları Genel Merkez Denetleme Kurulu tarafından kontrol edilir ve bir rapor halinde Genel Merkez Yönetim Kuruluna bildirilir.
2. Genel Merkez Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan raporları incelemesi neticesinde; mali konular öncelikli olmak üzere önem arz eden konular, yasal müracaat hakkı saklı kalmak üzere, gereği için ilgili kurullara sevk edilir.
A/4. GENEL MERKEZ DİSİPLİN KURULU KURULUŞU, TOPLANTI ve GÖRÜŞME USULLERİ
Madde 27- Disiplin Kurulu üyeler arasından, Genel Kurul’ca (üç) 3 yıllık süre için seçilecek (5) asil ve (5) yedek üyeden oluşur. Dernek üyesi ve yukarıdaki niteliklere sahip olan her kişi, Genel Merkez Disiplin Kurulu Üyeliğine aday gösterilebilir. Asil üyelerden boşalmalar olduğu takdirde sırasıyla yedek üyelerden doldurulur. Asil üyeler yaptıkları ilk toplantıda aralarından (1) Başkan, (1) Başkan Vekili ve (1) Sekreter seçerler. Kararlar gizli oy ile ve asil üye tam sayısının salt çoğunluğu ile verilir.
DİSİPLİN KURULU GÖREV ve YETKİLERİ
Madde 28- Dernek suçunu saptama ve cezalandırma görev ve yetkisi Disiplin Kurulu’nundur. Üyelerin Dernek Tüzüğü’ne, Genel Kurul ve diğer organların kararlarına aykırı düşen ve Dernek’te aldığı görev ve sorumluluklara aykırı hareketleri, Orman Muhafaza Memurluğu onuru ile bağdaşmayan tutum, davranış ve eylemleri dernek suçudur.
Disiplin Kurulu’nun Görevi:
Dernek Üyeleri tarafından derneğin ve Orman Muhafaza Memurluğunun onurunu zedeleyecek, dernek suçu işleyecek davranışlarda bulunmaması için önlemler almak. Dernek üyelerinin karşılıklı saygı içinde bulunmalarını sağlamaktır.
a) Yönetim Kurulu’nun çağrısı üzerine Dernek Tüzüğü ve Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ettiği, ahlak ve iyi niyet kuralları ile bağdaşmayan davranışları olduğu ileri sürülen veya üyelik yükümlülüklerini yerine getirmeyen üyeler hakkında karar vermek üzere toplanır. Kendisine verilen dosya üzerinde inceleme ve araştırmalar yaptıktan sonra gerekli görürse ilgilileri dinler. Hakkında karar verilmesi istenen üyenin yazılı savunması alır. Soruşturmaya girişir ve kanıt toplar. Bilgisine başvurulan her üyenin Disiplin Kurulu’na cevap verme zorunluluğu vardır. Savunması istenilen kişi yazılı savunma vermekten kaçınırsa, durum saptanarak savunma alınmaksızın karar verilebilir.
b) Disiplin Kurulu kendisine gönderilen her olay için savunma alınmış ya da alınmamış, verilmekten kaçınıldığı saptanmış olmak koşuluyla konu ile ilgili kararını vermek zorundadır. Kararın bir örneği Genel Merkez Yönetim Kurulu’na gönderilir.
DERNEK ŞUÇLARI
Madde 29- Aşağıdaki yazılı tutum, davranış ve eylemler ile bunların yapılmasını desteklemek, kolaylaştırmak, övmek dernek suçudur.
a) Disiplin cezaları; üyelerden OMMD tüzüğüne, Genel Kurul kararlarına, ya da yönetmeliklere aykırı hareketleri görülenlere, Dernekle ilgili konularda gerek kasten gerekse ihmal göstermek suretiyle maddi ya da manevi zarara neden olanlara verilir.
b) Suçların ve cezaların açık olması esastır. Hiç kimse aynı fiilden ötürü ikinci kez cezalandırılamaz. Bir fiilin birden fazla disiplin suçu oluşturması halinde, ağır olan disiplin cezası verilir.
c) Hakkında kovuşturma açılmış kişi, yöneltilen suçla ilgili karar kesinleşene kadar Disiplin Kuruluna sevk edilmiş olmaktan ötürü suçlanamaz ve üyeliği konusunda herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulamaz.
d) Disiplin suçu oluşturan eylemler öğrenilme tarihinden (6) altı ay ve her halde eylemin gerçekleştiği tarihten itibaren (5) beş yıl içinde herhangi bir disiplin kovuşturmasına konu edilmediği taktirde disiplin cezaları bakımından zaman aşımına uğrarlar.
(U) Uyarmacezasını gerektirecek eylem ve davranışlar:
1. Derneğin kararlarını veya derneğin bilgi ve belgelerini açıklamak. (U)
2. Dernek eğitim araç ve gereçlerinin kullanım ve bakımına gerekli özeni göstermemek, derneğe ait mal, malzeme ve araçları özel işlerinde kullanmak, korumamak, hor kullanmak, kaybetmek ve zamanında iade etmemek. (U)
3. Her türlü dernek organizasyonu düzenini bozacak davranışlarda bulunmak. (U)
(K) Kınamacezasını gerektirecek eylem ve davranışlar:
1. Yetkili ve görevli organ ve kurulların yasa ve tüzük kuralları içinde verdikleri görevleri özürsüz yapmamak ve engellemek. (K)
2. Dernek mallarına, araç ve gereçlerine kasıtlı zarar vermek. (K)
3. Aktif Orman Muhafaza Memurları, Ormancılık Meslek Yüksek okullarından mezun olan Orman Muhafaza Memuru adaylarının, emekli Orman Muhafaza Memuru olanların üyelik müracaatlarının süresinde alınmasını geciktirmek veya üyelik müracaatlarını almamakta direnmek. (K)
4. Genel ahlak ve iyi niyet kuralları ile bağdaşmayan davranışlarda bulunarak Derneğin ve mesleğin onurunu zedelemek. (K)
5. Derneğin yetkili kurullarının çalışmalarını engellemek, bozmak ve bozdurmak amacı ile yetkili organlara ve kişilere karşı Tüzüğe uygun itirazlar dışında her türlü eylemde bulunmak. (K)
6. Dernek üyelerine karşı aleni olarak hakaret edici sözler söylemek. (K)
7. Basın ve yayın organları veya sosyal medya aracılığıyla Orman Muhafaza Memurlarına, mesleğe ve iş ahlakına aykırı açıklamalarda bulunmak.(K)
(KÇ)Dernek Üyeliğinden Çıkarma cezasını gerektirecek eylem ve davranışlar:
1. Gerçeklere aykırı üye yazmak. (KÇ)
2. Dernek adına aldığı görevi ve yetkileri kötüye kullanmak. (KÇ)
3. Derneğin parasını veya mallarını zimmetine geçirmek. (Kanuni kovuşturma hakkı saklıdır) (KÇ)
4. Dernek üyelerine karşı fiili eylemde bulunmak. (KÇ)
5. Terör örgütleriyle söz ve eylem birliği içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, dernek imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik olarak kullanmak veya kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmak. (KÇ)
6. Irk, dil, din, etnik köken ve siyasi ayrımcılığı veya herhangi bir şekilde ayrımcılık yaparak insanlık onurunu zedelemek, basın ve yayın organları veya sosyal medya aracılığıyla toplumda infial yaratacak açıklamalarda bulunmak. (KÇ)
7. Derneği, dernek faaliyetlerini, dernek genel başkanını ve/veya yönetim kurulu üyelerini ve dernek üyelerini kamuoyunda alenen hedef göstermek ve/veya her türlü hakaret etmek.
DİSİPLİN SORUŞTURMASI USULÜ
Madde 30- Üyelerden birinin, disiplin suçu teşkil edecek bir fiilini herhangi bir şekilde öğrenen OMMD Yönetim Kurulu, olayın öğrenilmesini takiben yapılacak ilk yönetim kurulu toplantısında konuyu gündeme alır ve olayın disipline sevk edilip edilmemesi konusunda karar alır. DİSİPLİN KURULU’NCA VERİLECEK CEZALAR
Madde 31- Disiplin Kurulu’nun üyelere verebileceği cezalar şunlardır;
1 – UYARMA : İlgiliye davranışının uygunsuz görüldüğünün yazıyla bildirilmesi.
2 – KINAMA : Bir üyenin davranışının kusurlu olduğunun yazıyla duyurulmasıdır.
3 – DERNEK ÜYELİĞİNDEN ÇIKARMA : Üyenin süresiz olarak dernekten çıkarılarak kaydının silinmesidir.
e) Disiplin cezası verilmesine neden olan tutum, davranış ve eylemlerin tekrarında bir üst derecede ceza uygulanır.
Kınama cezası alanlar karar tarihinden itibaren1 yıl süre ile Disiplin Kurulu üyeliklerine seçilemezler, seçilmişlerse görevlerinden alınırlar.
f) Kınama cezası üyenin yazılı bulunduğu üye kayıt defterine işlenir. İlgili temsilciliğine iletilir.
-Çıkarma cezası alanın adları silinir, kimlik kartları geri alınır. Çıkarma cezası alanların Kimlikleri Genel Sekreterlikçe dernek resmi yayın organları ile tüm dernek üyelerine bildirilir.
g) Disiplin Kurulu kararları, Yönetim Kurulu’na raporla sunulur ve Yönetim Kurulu kararıyla kesinleşir.
KARARLAR
Madde 32-Disiplin Kurulu en az 3 üyenin katılımı ile toplanır ve hazır bulunanların çoğunluğu ile karar verir. Ancak, dernekten çıkarma cezası verilebilmesi için en az 3 üyenin oyu gereklidir. Disiplin Kurulu’na sevk edilen üyenin yazılı savunma hakkı vardır. Disiplin Kurulu gerekli görürse üyenin sözlü savunmasını da alabilir. Yazılı savunma için süre, savunmaya çağrı yazısının üyeye tebliğinden başlamak üzere 15 gündür. Bu sürede savunma yapmayanlar haklarını kullanmaktan vazgeçmiş sayılırlar. Savunmaya çağırma Disiplin Kurulu Başkanlığı’nca yazı ile yapılır. Bu yazıda soruşturmaya konu eylemler açıkça belirtilir. Disiplin Kurulu, kendilerine gönderilen işleri en geç ilk toplantı tarihinden itibaren 3 ay içinde karara bağlar. Bu süre içinde sonuçlandırılamayan işler için gerekçesi gösterilerek Yönetim Kurulu’ndan en fazla1 aylık süre istenebilir.
Disiplin Kurulu’nca verilen kararlar ilgililere tebliğ edilmek ve gereği için Genel Merkez Yönetim Kurulu’na gönderilir.
İTİRAZLAR
Madde33- Disiplin Kurulu kararlarına karşı bir defaya özgü olmak kararın tebliğinden itibaren 6 ay içinde ilk Genel Kurul’da görüşülmek için itiraz edilebilir. İtiraz eden kişi, itirazını Genel Merkez Yönetim Kurulu’na yazılı olarak yapar. Yönetim Kurulu, itirazı Genel Kurul gündemine alır. Genel Kurul, Disiplin Kurulu kararını hafifletmek veya tüm sonuçlarıyla kaldırmak yetkisine sahiptir. Ancak, bu halde görevini yapmış olan Disiplin Kurulu ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Derneğin hükmi şahsiyetinden maddi ve manevi tazminat talep edemez, edilemez. Dernek Kurul ve organlarının kararlarına karşı, yasalara ve tüzüğe uygun itiraz hakkı sınırlanamaz ve itiraz suç sayılamaz.
BİRDEN FAZLA ORGANA SEÇİLEMEME
Madde 34- Her üye derneğin organlarından birine seçilebilir. Bir kişi derneğin iki organında birden görev yapamaz. Bir organa seçilen üye, bir başka organın yedek üyeliğine de seçilemez. Bu takdirde asil üye olarak seçildiği organdaki görevi devam eder. Diğer organdaki yedek üye listesinden ismi çıkartılarak aldığı oy sayısına göre yerine başka bir yedek üye seçilir. Bir üye birden fazla yedek üyeliklerine seçilmişse bu takdirde en fazla oy aldığı organdaki yedek üyeliği devam eder. Diğer yedek üye listesinden ismi çıkarılarak aldığı oy sayısına göre yerine başka yedek üye seçilir.
DERNEK MÜDÜRÜ
GÖREVE GETİRİLİŞİ VE GÖREVDEN ALINIŞI
Madde 35-Dernek Müdürü, Yönetim Kurulu tarafından atanır, gerek görüldüğünde görevinden alınabilir. Genel Başkana ve Dernek Genel Sekreterine karşı sorumludur.
Dernek Müdürü, tam gün esasına göre çalışır. Kendisine ödenecek ücret ve sair ödemeler Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir.
DERNEK MÜDÜRÜNÜN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 36- Dernek Müdürü’nün başlıca görevleri şunlardır;
1. Dernek merkez teşkilatını yürütmek, her türlü yazışmaları yönetmek, ilişkilerin ve maddi konuların düzgün işlemesini sağlamak.
2. Dernek teşkilâtının bütün faaliyetlerini takip etmek ve bu konuda Yönetim Kurulu’na bilgi vermek.
3. Üye kayıt defterini tutmak.
4. Her ay fiili harcamalarla hesap tablosunu oluşturarak Genel Sayman’a sunmak.
5. Başta üye aidatları olmak üzere, dernek gelirlerinin zamanında tahsil edilmesini sağlamak.
6. Dernek organlarının kararlarını yürütmek ve kararlarını tutmak.
7. Dernek bünyesinde çalışan personel arasında görev dağılımını yapmak, ahenkli ve verimli çalışmalarını temin için gerekli tedbirleri almak.
8. Derneğin vergi borçları ile sigorta primleri vs. gibi yasal mutat ödemelerin zamanında yapılmasını temin etmek.
9. Derneğe ait, eşya ve demirbaşların muhafazasını ve iyi kullanılmasını temin etmek.
10. Yönetim Kurulu’nun verdiği yetki sınırları çerçevesinde günlük zaruri harcamaları yapmak ve derneğin gelirlerini teslim alarak kasada muhafaza etmek ve Yönetim Kurulu’nun tespit ettiği miktarın üzerindekileri banka hesabına yatırılmasını sağlamak.
11. Ana tüzüğün 51. Maddesinde belirtilen derneğin tutmakla yükümlü bulunduğu defterleri muhafaza etmek,
Ayrıca derneğe ait muhasebe defterleri, alındı belgesi koçanları ile gelen ve giden evraklarla, harcama belgelerini yasaların öngördüğü süreler içinde muhafaza etmek.
12. Tüzüğün, yönetmeliklerin ve dernek organlarının kendisine verdiği sair görevleri yerine getirmek.
13. Dernek Müdürü yaptığı işler ve işlemler için Dernek Genel başkanı ve Dernek Genel Sekreterine karşı sorumludur. Göreve başlarken ve görev bitiminde kendisine zimmetle teslim edilen demirbaş eşya ve defterler aynı şekilde zimmetle geri alınır.
DERNEK TÜZÜĞÜNÜN DEĞİŞTİRİLMESİ
Madde 37- Dernek Tüzüğünde yapılacak değişiklikler Yönetim Kurulu kararı ile veya önceden Genel Kurul gündeminde belirtilmesi ile yapılır. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az 1/10’inin yazılı teklifi ile de tüzük değişikliği gündeme alınabilir. Dernek Tüzüğü;
Genel Kurul’un olağan veya olağanüstü toplantısına katılan üyelerin 2/3 çoğunluk oyu ile değiştirilebilir. Ancak, ana tüzüğün hükümlerinden “Derneğin adı, merkezi, amacı ve üyeliğe giriş koşulları” ile ilgili olanlar ayrı ayrı oylanmak zorundadır.
DERNEĞİN GELİRLERİ
Madde 38- Orman Muhafaza Memurları Derneği’nin gelir kaynakları şunlardır;
1. Üye aidatları Aylık kadro derecesine bakılmaksızın ek gösterge (4/1 ve daha yukarı gösterge) memur harcırahının 1/3 oranına tahakkuk eden 1 günlük harcırah tutarı olup uygulamaya yönetim kurulu yetkilidir. Emekli Orman Muhafaza Memurları ve Ormancılık Meslek Yüksek Okullarından mezun olan dernek üyeleri için bu oranın ½ si tahsil edilir.
2. Yasalara ve Tüzük hükümlerine uygun olarak yapılan her çeşit Bağış
3. Dernekçe organize edilecek her türlü sosyal aktiviteden alınacak ücretler.
4. Derneğin sahip olduğu mal varlığından ya da kullanma ve faydalanma hakkına sahip bulunduğu sosyal tesislerden elde edilecek gelirler.
5. Derneğin amaçlarına aykırı olmamak koşuluyla ve özellikle ormancılık faaliyetleri ile ilgili kuruluşlara verdiği hizmetlerin (fidan dikimi, bakımı ve diğer ormancılık çalışmaları) anlaşmalarından doğan karşılıklar.
6. Balo, eğlence, konser, konferans gibi gelir getirici faaliyetlerden elde edilecek gelirler.
7. Mevzuat ve tüzük hükümlerine uygun olarak yapılacak yayınlardan sağlanacak gelirler.
8. Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlardır.
Dernekler Mülki İdare Amirliğine önceden bildirimde bulunmak şartıyla yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım alabilirler. Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması zorunludur.
ÜYELİK AİDATLARI
Madde39- Üye Yıllık Aidat miktarları Merkez Genel Kurul Toplantılarında her üç (3) yıl için yeniden belirlenir. Merkez Genel Kurulu’nun belirlediği aidatlar değiştirilemez. Ancak, üyelerin OMM Derneğine katkı amacıyla daha fazla verecekleri bedellerin aidat miktarı dışındaki bölümü “bağış” olarak alınabilir.
TAHSİLÂT
Madde 40- Derneğin her türlü tahsilâtı, OMMD hesaplarının bulunduğu bankalar aracılığı ile yapılır. Dernek adına tahsilâta yetkili olanlar, Yönetim Kurulu tarafından ismen belirlenir.
DERNEĞİN GİDERLERİ
Madde 41- Dernek gelirlerinin en az %80’ını Madde 4’te açık şekilde belirtilen Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek için kullanabilir. Bu miktarın en az %20 si ise sosyal sorumluluk projeleri, burs ve diğer yardımlar için ayrı bir banka hesabına aktarılmak sureti ile bu hesaptan kullanılır. Dernek; gelirlerini, amaçları ve Dernekler Kanunu ile derneklerle ilgili mevzuat hükümleri dışında kullanamaz ve bağışlayamaz. Derneğin harcamaları Genel Kurul’ca onaylı bütçesine göre Yönetim Kurulu veya Yönetim Kurulu’nun vereceği yetki çerçevesinde, Genel Başkan, Genel Muhasip veya Dernek Müdürü tarafından yapılır. Yönetim Kurulu, gerektiğinde belirleyeceği sınırlar çerçevesinde bir veya birkaç üyesini harcama yapma konusunda yetkili kılabilir. Her nevi harcama için belge alınması şarttır. Baş Temsilciliklerin yapacağı harcama miktarları ise Yönetim Kurulu tarafından 3/2 çoğunluğun onayı ile karar defterine yazılmak sureti ile belirlenir.
DERNEĞİN BORÇLANMA USULLERİ
Madde 42- Genel Merkez Yönetim Kurulu, Dernek adına sadece aşağıda belirtilen hususlara göre borçlanma yapabilirler. Bu maddede yer almayan hususlar hakkında Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Yönetmeliği hükümleri dikkate alınır.
1. Genel Merkez Yönetim Kurulu dernek adına her türlü borçlanma yetkisine haizdir.
2. Genel Merkez Yönetimleri, ancak kendi görev dönemlerini kapsayacak şekilde borçlanma yapabilirler. Görev devri durumlarında söz konusu borçlanmaların Genel Kurul onayıyla yeni Yönetim Kuruluna devri mümkündür.
DERNEĞİN KASA DÜZENİ
Madde 43- Yönetim Kurulu günlük ve zorunlu giderler için Dernek kasasında tutulacak nakit mevcudu tespit eder. Genel Merkez kasalarındaki fazla paralar yönetim kurulları tarafından isimleri belirlenen bankalarda açtırılan dernek hesabına yatırılır.
DERNEĞİN İLZAMI
Madde 44- Dernek olağan mali konularda Yönetim Kurulu üyelerinden 2’sinin müşterek imzası ile ilzam olunur. Olağan dışı durumlarda ise Yönetim Kurulu üyelerinin salt çoğunluğunun onayı aranır.
TUTULACAK DEFTER VE KAYITLAR
Madde 45- Derneğin Merkezinde aşağıdaki defterler ve kayıtlar tutulur;
1. Üye Kayıt Defteri: Bu deftere üyelerin adları, kimlikleri, adresleri, çalıştıkları işleri, ödeyecekleri aidat miktarı ile derneğe giriş tarihleri yazılır.
2. Genel Kurul Karar Defteri: Genel Merkez Genel Kurumları’nın tüm toplantı zabıtları ve kararları bu deftere yazılarak altı Dernek Yönetim Kurulu üyeleri tarafından imzalanır.
3. Yönetim Kurulu Karar Defteri: Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun tüm kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıda hazır bulunan üyelerce imzalanır.
4. Denetleme Kurulu Karar Defteri: Denetleme Kurulu yasa ve ana tüzük hükümleri gereğince yapacağı denetlemelerine ilişkin kararlarını tarih ve numara sırası ile bu deftere yazar. Kararların altı Denetleme Kurulu üyelerince imzalanır.
5. Disiplin Kurulu Karar Defteri: Genel Merkez Disiplin Kurulu’nun kararları tarih ve numara sırasıyla deftere yazılarak altı Disiplin Kurulu üyelerince imza edilir.
6. Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Genel Merkez Alındı Belgelerini Genel Sayman tarafından bu defterlere numara sırası en küçük olan alındı belgesi cildinden başlamak üzere ve alt alta yazılmak sureti ile kaydolunarak mevzuat hükümlerine uygun şekilde tutulur.
7. Gelen ve Giden Evrak Defteri: Gelen ve Giden yazılar bu defterlere tarih ve numara sırasıyla kaydedilir. Gelen yazının aslı ile giden yazının örneği Gelen ve Giden Evrak Dosyaları’nda saklanır.
8. Gelir ve Gider Defteri: Dernek adına alınan tüm paraların alındıları ve harcanan paraların verildikleri yerler açık ve
düzenli olarak bu deftere kayıt edilir. Giderlere ait evraklar, Giden evrak dosyasında saklanır.
9. Bütçe Kesin Hesap ve Bilanço Defteri: Bütçe Kesin Hesap ve Bilançolar bu deftere işlenir.
10. Demirbaş Defteri: Derneğe ait tüm demirbaşlar bu deftere kaydedilir. Her demirbaşın kimin zimmetinde olduğu da bu deftere işaret edilir
h) Bu maddenin 1, 3, 6, 7, 8 ve 10. fıkralarında yazılı defterlerin tümünün İl Dernekler Müdürlüğü veya Noter’den tasdik
ettirilmesi zorunludur.
DANIŞMA KURULU
Madde 46- Danışma Kurulu; daha önce genel merkez, Baş Temsilci ve Temsilci olarak görev yapmış ve/veya aktif bir şekilde Orman Muhafaza Memuru olarak en az 20 yıl görev yapan veya Orman Muhafaza Memuru olarak emekli olanlar arasından Genel Merkez Yönetim Kurulu’nca oluşturulur. Kadro sayısı sınırsızdır. Danışma Kurulu Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği tarih ve yerde toplanır. Danışma Kurulunu oluşturan üyeler ilk toplantılarında Başkan, Başkan Vekili ve Raportörünü seçer. Toplantılarda ve kararlarda salt çoğunluk aranır. Danışma Kurulunun Orman Muhafaza Memurlarının sorunlarının çözümü hakkında hazırlayacağı; ormancılığın ve Orman Muhafaza Memurlarının sosyal ve ekonomik durumlarının gelişmesi yönünde araştırma ve gelişmeye yönelik tavsiye niteliğindeki raporlar Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun değerlendirmesine sunulur. Yönetim Kurulunda bir Başkan Yardımcısı tarafından temsil edilir.
HUKUK KURULU
Madde 47- Hukuk Kurulu; Hukuk Fakültesi mezunu üyelerimiz arasından ya da meslekte 10 yıllık tecrübeye sahip Orman Muhafaza Memurları ve anlaşmalı avukatlar aracılığı ile Genel Merkez Yönetim Kurulu’nca üyelere hukuki yardım, gerektiğinde hukuki görüş alınmak ve disiplin soruşturmaları ile ilgili olarak Genel Merkez Yönetim Kuruluna hukuki rapor sunmak için oluşturulur. Kadro sayısı Başkan, Başkan Vekili ve Genel Sekreter olmak üzere 5 (beş) kişiden oluşur. Bölgesel yapılandırma doğrultusunda görev dağılımı yapılır. Hukuk Kurulu Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği tarih ve yerde toplanır. Hukuk Kurulunu oluşturan üyeler ilk toplantılarında Başkan, Başkan Vekili ve Genel Sekreterini seçer. Toplantılarda ve kararlarda salt çoğunluk aranır. Hukuk Kurulu O. M. M. D. üyelerinin görevleri dahilinde hukuki haklarını korumak amacıyla oluşturulmuş olup, Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun bünyesi altındadır. Üyeler tarafından disiplin suçu işlendiğine dair bilgi alınması durumunda, ilgilinin disiplin kuruluna sevk edilip edilmemesi konusunda Genel Merkez Yönetim Kuruluna rapor sunar. Yönetim Kurulunda bir Başkan Yardımcısı tarafından temsil edilir.
MEDYA VE HALKLA İLİŞKİLER KURULU
Madde 48-Medya ve Halkla İlişkiler Kurulu: Genel Merkez Yönetim Kuruluna, Basın ve Halkla ilişkiler konusunda yapılacak yayınlar hakkında rapor sunmak için oluşturulur. OMMD’nin tüm sosyal medya hesapları ve sosyal iletişim kanalları bu kurulun oluşturacağı alt birimler tarafından yönetilir. Kadro sayısı Başkan, Başkan Vekili ve Genel Sekreter olmak üzere 5 (beş) kişiden oluşur. Görevleri; Halkla ilişkiler kampanyaları ve medya ilişkileri stratejileri geliştirmek ve uygulamak, basın bültenleri hazırlamak ve dağıtmak, basın toplantısı, lansman vb. halkla ilişkiler etkinlikleri düzenlemek ve OMMD Yönetim Kurulu sözcüsü olarak hizmet vermek, broşür, video, sosyal medya mesajları vb. tanıtım materyalleri düzenlemek, pazarlama ve ilgili birimlerle işbirliği içerisinde çalışmak, halkla ilişkiler faaliyetlerini açıklayan periyodik raporlar oluşturmak ve yönetim birimlerine sunmak, Sponsorluk ve ortaklıklara yönelik araştırmaları yapmak, bildiri yayınlanması için ilgili yasa ve mevzuatlara göre hareket etmektir. Yapılacak her türlü yazılı ve dijital yayınlar 5187 sayılı Basın Yasasına uygun olarak yapılmasını sağlamaktır. Medya ve Halkla İlişkiler Kurulu yapacakları tüm yayınlar nedeni ile Merkez Yönetim Kuruluna karşı sorumludur. Yönetim Kurulunda bir Başkan Yardımcısı tarafından temsil edilir.
SOSYAL YARDIMLAŞMA KURULU
Madde 49- Sosyal Yardımlaşma Kurulu: Üyelere ve birinci derecede yakınlarına yapılacak her türlü afet, yaralanma, hastalık, ölüm, eğitim ve diğer sosyal yardımların düzenlenmesi, yardım yapılacak üye ve birinci derecede yakınları hakkında gerekli araştırma ve bilgilerin toplanması, OMMD tarafından verilecek Burs sayısını ve Burs miktarının belirlenmesini ve bursların OMMD’nin burs yönergesine uygun olarak verilmesini sağlar. Kadro sayısı Başkan, Başkan Vekili ve Genel Sekreter olmak üzere 5 (beş) kişiden oluşur. Sosyal Yardımlaşma Kurulunu oluşturan üyeler ilk toplantılarında Başkan, Başkan Vekili ve Genel Sekreterini seçer. Sosyal Yardımlaşma Kurulu her yıl Kasım ayında Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği tarih ve yerde toplanır ve başta Burs verilecek öğrencileri ve diğer sosyal yardımların ne şekilde yapılacağını bütçe dahilinde belirler ve Dernek Yönetim Kurulunun onayına sunar. Yönetim Kurulunda bir Başkan Yardımcısı tarafından temsil edilir.
Müteferrik Hükümler
Madde:50-Ana tüzük, yönetim kurulunca hazırlanan teklif ve usulüne göre toplanacak genel kurul tarafından değiştirilir.
Madde:51-Genel kurul tarafından seçimle işbaşına getirilen bütün üyelikler fahridir.
Madde:52- Derneğin aylık aidatı çalışanlar için kadro derecesine bakılmaksızın ek gösterge (4/1 ve daha yukarı gösterge) memur harcırahının 1/3 oranına tahakkuk eden 1 günlük harcırah tutarı olup uygulamaya yönetim kurulu yetkilidir. Emekli Orman Muhafaza Memurları ve Ormancılık Meslek Yüksek Okulları mezunlarından alınacak aidat miktarı bir günlük harcırah tutarının ½ sini geçemez. Aidatlar dernekler yasasına uygun olarak temin edilecek alındı belgesi ile toplanır.
Madde:53-Üye aidatlarını, dernekler yasası ve yürürlükteki mevzuatına uygun hükümlere göre, tahsil edenlere yönetim kurulu kararı ile %20 ye kadar meblağ ödenebilir.
Derneğin Feshi
Madde:54- ORMAN MUHAFAZA MEMURLARI DERNEĞİ'nin feshine karar verilebilmesi için Dernek Tüzüğü’nün 14.maddesine göre toplantıya çağrılan ve Genel Kurul Toplantısı’na katılma hakkı bulunan ÜYELERİN en az 2/3’ünün hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanamaması halinde ikinci toplantıda söz konusu çoğunluk aranmaz. Ancak ikinci toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulu üye sayılarının toplamının iki katından az olamaz. Feshe ilişkin kararın toplantıda hazır bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu ile verilmesi zorunludur. Derneğin feshi, genel kurulunun usulüne uygun vereceği kararla olur. Derneğin feshedilmesi halinde mevcut menkul ve gayri menkulleri derneğin bir nolu üyesi bulunduğu mesleki kuruluş olan Türkiye Orman Muhafaza Memurları Kalkınma ve Dayanışma Vakfına devredilir.
Madde55 - Bu tüzükte açıklık getirilmemiş konularda 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun, 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nun ve Dernekler Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri uygulanır.
GEÇİCİ MADDELER
Geçici Madde 1– İş bu tüzükte belirtilen hükümler,........... tarihinde yapılan… . Olağan dışı Genel Kurul Toplantısında kabul edildiği andan itibaren yürürlüğe girer ve dernek organlarınca uygulanır.
Geçici Madde 2– İş bu tüzük Genel Kurul kararı ile birlikte yürürlüğe girer.
Derneğin Kurucuları
Madde:55- Derneğin kurucuları şunlardır.
Soyadı Adı Doğum Ta. Memleketi Mesleği İkametgahı İmzası
Bayraktar Müfit 1936 Karamürsel Or.Teknikeri Kavakçılık Est.ANK
Özcan Yaşar 1938 Düzce Or.Muh.Me. Orman İşl.DÜZCE “
Fidan H. Basri 1930 “ “ “ “
Bilgin İrfan 1934 “ “ “ “
Öz Halis 1936 “ “ “ “
Tonya Eşref 1928 “ “ “ “
Öneç Talat 1926 “ “ “ “
Yeşildağ Muzaffer 1940 “ “ “ “
Yavuz Mustafa 1944 “ “ “ “
Sevkar İzzet 928 “ Katip-Mutemet “ “
iş bu tüzük 55 asil 2 geçici maddeden ibarettir.